CHAMAREL 2013 CZ lahev a krabice

Chamarel 2013

Destilováno: 2013
Stáří: 8 let
Lahvováno: 2021
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Refill bourbon cask
Sudová síla:
10A CHAMAREL: 56,5% ABV – 252 ks lahví
10B CHAMAREL: 56,3% ABV – 264 ks lahví

Destilerie Chamarel z exotického ostrova Mauricius patří mezi nemnoho producentů rumu schopných dohlížet na všechny fáze a procesy výroby. Kontrolují vše od pěstování cukrové třtiny až po staření rumu ve vlastních skladech. K unikátnosti jejich rumů přispívá také lokalita destilerie. Leží v úrodném údolí na jihozápadní části ostrova, 300 metrů nad hladinou Indického oceánu. Pro pěstování cukrové třtiny se tu využívá až 80 % veškeré orné půdy, která je díky vulkanickému původu obzvláště úrodná. Destilace tady má dlouholetou tradici. Kořeny výroby alkoholu sahají až do 16. století, kdy sem přijeli první evropští osadníci (především Holanďané) a dovezli s sebou cukrovou třtinu. V té době se zde z cukrové třtiny (resp. z melasy) vyráběl destilát známý jako „arrack“, což byl předchůdce rumu.

Příběh s názvem Chamarel se začal psát koncem 18. století. Charles-Antoine de Chazal de Chamarel získal na Mauriciu (tehdy ještě Isle de France) pozemek, který byl obecně známý jako Le Nuage a který následně pojmenoval Chamarel. Charles-Antoine se na pozemcích věnoval pěstování cukrové třtiny, kávy, bavlny a indiga. Kolem roku 1815 však odjel do Francie a v roce 1844 usedlost přechází do vlastnictví jiných majitelů. V roce 1852 usedlost kupuje Amédée Perrot, zeť Charles-Antoina. Společně se svou ženou Amélií (dcerou Charles-Antoina) zde během osmi let dokonce vybudovali vlastní cukrovar. V roce 1891 nemovitost kupuje společnost „The Mauritius Estate & Assets“. Ta v roce 1894 cukrovar renovuje, aby jej následně kvůli rozsáhlým ekonomickým změnám na ostrově v roce 1897 uzavřela. 

Novodobá historie rumu Chamarel se píše od roku 1996, kdy část pozemků v srdci oblasti Chamarel zakoupila rodina Couacaud za účelem pěstování ovoce a cukrové třtiny. V té době zákon stanovoval, že cukrová třtina se může využívat pouze pro výrobu cukru. V roce 2006 toto nařízení pozbylo platnosti, což mělo za následek obrovský propad trhu s cukrem. To zapříčinilo nerentabilnost výroby cukru a rodina Couacaudů byla nucena hledat nové způsoby obživy. Rozhodli se pro výrobu rumu, a tak v roce 2008 zprovoznili destilerii Chamarel, která zajišťovala nové využití cukrové třtiny. Cukrovou třtinu pro destilerii pěstují ve třech odrůdách (Red cane R570, Yellow cane R573 a Blue cane R579) na ploše 30 až 35 hektarů. Sklízí se vždy pouze ručně v období mezi červencem a prosincem. 

Fermentace probíhá v 250hl nerezových termoregulovaných tancích a trvá 48 až 78 hodin. Ke šťávě z cukrové třtiny (nazývané „vesou“) při fermentaci přidávají kvasinky a filtrovanou vodu. Destilují jak kontinuálně (Barbet still o velikostech 15 a 4 metry), tak v kotlíku (Alembic o objemu 20 hektolitrů). Výsledný destilát se následně na minimálně 6 měsíců přesune do nerezových kádí, kde pozvolna získává svou kulatost a plnost. Poté ho k dalšímu zrání uloží v jednom ze dvou sklepů do sudů z amerického nebo francouzského dubu, ve kterých předtím zrál bourbon či koňak.  

Od roku 2013 rozšířila destilerie své zázemí o moderní návštěvnické centrum, místnost pro degustaci rumu a o znamenitou restauraci L’Alchimiste.Pravá hodnota rumu nespočívá pouze v jeho vůni a chuti. Spočívá také v historii a příběhu, který za jeho vznikem stojí a který bez pochyby formuje jeho charakter. Nechte své smysly hýčkat tímto single caskem, jehož unikátnost byla utvářena nespoutanou přírodou exotického ostrova Mauricius, ale především také nezdolnou touhou rodiny Couacaud zůstat věrni pěstování cukrové třtiny a vyrábět z ní to nejlepší, co dokážou. 

CHUŤOVÝ PROFIL

VŮNĚ: Tabák, Lékořice, Oříšky, Pepř, Luční kvítí, Leštěnka, Třtinový cukr, Ovoce, Hřebíček, Dřevo, Vanilka, Kořeníusy, Máta, Lékořice, Akátový med 
CHUŤ: Citrusy, Čokoláda, Hřebíček, Pepř, Spálené dřevo, Byliny, Lékořice 

Chutovy profil CHAMAREL 2013

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2021. Všechna práva vyhrazena.