FOURSQUARE 2007 lahev a krabice

Foursquare 2007

Destilováno: 2007
Stáří: 14 let
Lahvováno: 2022
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Refill bourbon cask
Sudová síla: 61,6% – 240 ks lahví

Ostrov Barbados je s historií rumu spjat téměř od nepaměti a je obecně považován za kolébku karibského rumu. Už během 17. století se zdejší osadníci zaměřovali na pěstování cukrové třtiny, která postupně vytlačovala bavlnu a tabák. První zmínky o destilátu z cukrové třtiny se na Barbadosu datují již do roku 1640. V této době však neexistovaly prostředky, kterými by se dala kontrolovat a ovlivňovat výsledná kvalita produktu a zejména proto tehdy destilát označovali jako „Kill Devil“ (či „Kill-Divell“) a popisovali jej jako ostrý, pekelný a děsivý nápoj mizerné kvality. Samotné označení destilátu z cukrové třtiny jako „Rum“ lze ve spojitosti s ostrovem Barbados poprvé dohledat v nájemní smlouvě na pozemek v oblasti St. Phillip z roku 1650. Od té doby ale uběhla spousta času a dnes má rum z Barbadosu ikonickou reputaci a pověst jednoho z nejlepších rumů na světě. 

Destilerie Foursquare leží na jihovýchodním cípu ostrova a její historie je spjata s rodinou Sealů, která se výrobě, míchání a distribuci rumů věnuje již po několik generací. Psal se rok 1926, když Reginald Leon Seale založil ve městě Bridgetown společnost R L Seale & Co., která se věnovala obchodu s destiláty. V tehdejší době zákon zakazoval destileriím prodej rumu v objemu menším než 10 gallonů (tzv. Rum Duty Act z roku 1906), což znemožňovalo prodávat rumy koncovým zákazníkům. Nově vzniklá společnost tak ve velkém nakupovala rumy, následně je blendovala a poté prodávala pod nově vytvořenou značkou R. L. Seale.

Během 20. století se rodině Sealů dařilo, a tak mohla do svého portfolia převzít značky Old Brigand, Taylor’s Falernum a Doorlys, které původně vlastnily společnosti ESA Field a Alleyne Arthur. Psal se rok 1995 a Sir David Seale (v té době rodinný podnik řídil) se rozhodl zariskovat a zakoupil starou usedlost s plantážemi a cukrovarem. Dohledané historické záznamy se o plantážích s cukrovou třtinou v této lokalitě zmiňovaly už během 16. století a nejstarší budova v zakoupené usedlosti byla postavena již v roce 1636. Tuto usedlost se rozhodli přebudovat na moderní rumovou destilerii, kterou následně spustili v roce 1996. Pojmenovali ji „Foursquare“ podle nedalekého čtyřhranného rybníku. Od roku 1993 se do rodinného podniku zapojil také Richard Seale, syn Davida Seala. Ten navázal na tradici vysoké kvality, autentičnosti a transparentní prezentace svých produktů, přičemž neustále zůstává věrný mottu „We do it Right“, které mají hrdě uvedeno na stěně skladu. Destilerie se může pyšnit moderními zařízeními na kontinuální i kotlíkovou destilaci pro výrobu široké palety lehčích i těžších rumů. Všechny výsledné produkty prezentují jako blend těchto dvou destilačních metod. Destilerie (stejně tak, jako její rumy) získala celou řadu mezinárodních ocenění – od roku 2016 byla dokonce již 6x v řadě vyhlášena jako „Rum Producer of the Year“.

Přijměte tedy naše pozvání a ochutnejte tento jedinečný Single Cask pocházející právě z kolébky karibských rumů – ostrova Barbados.

CHUŤOVÝ PROFIL

VŮNĚ: Vanilka, Mléčná čokoláda, Karamelky, Citrusy, Káva, Dub, Muškátový oříšek, Smetana, Meruňky 
CHUŤ: Vanilka, Ovoce, Čokoláda, Třtinový cukr, Spálený dub, Káva, Máslo

Chutovy profil FOURSQUARE 2007

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2022. Všechna práva vyhrazena.