Přeskočit na obsah
BARBADOS 2007 lahev a krabice

Barbados 2007

Destilováno: 2007
Stáří: 16 let (12 tropické, 4 kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný po bourbonu
Obsah alkoholu:
15A BARBADOS: 69.1 % (sudová síla) – 228 ks lahví
15B BARBADOS: 67.3 % (sudová síla) – 252 ks lahví

Portugalský cestovatel Pedro A. Campos objevil ostrov Barbados v roce 1536 a pojmenoval jej podle svislých kořenů fíkovníků, jež mu připomínaly vousy. Odtud název Los Barbados – Ti vousatí. V roce 1627 ostrov obsadili Angličané a začali zde pěstovat tabák, bavlnu a cukrovou třtinu. Již v roce 1639 byla v Londýně publikována kniha „The Distiller of London“, která zmiňuje výrobu destilátu z cukrové třtiny na Barbadosu. Proto je dnes tento ostrov považován za kolébku rumu. 

Historie pozemků, na kterých se dnes plantáže a destilerie společnosti Mount Gay nachází, sahá až do poloviny 17.století a původně plantáže nesly jméno Mount Gilboa. Usedlost se rozprostírá na severní části ostrova v oblasti Saint Lucy, po níž je destilerie pojmenována. Notářsky ověřený záznam z 20. února 1703 dokládá existenci této palírny, čímž se stává nejstarší provozovanou destilerii rumu na světě. Avšak nedávno byly nalezeny záznamy, které naznačují, že výroba rumu zde probíhala již v roce 1654. Původní vlastník William Sandiford plantáže v roce 1747 prodal Johnu Soberovi, jenž si na správu najal sira John Gay Alleynea. Ten plantáže s destilerií řídil až do své smrti v roce 1801, kdy byly plantáže na jeho počest přejmenovány na Mount Gay. 

V roce 1856 se na Barbadosu nacházelo celkem 158 destilerií, ale zavedení daně z rumu, licence na destilační zařízení a zákaz přímého prodeje rumu zákazníkům vedlo k tomu, že v roce 1888 jich funkčních zůstalo pouze 23. Mount Gay ale i během těchto obtížných dob prosperoval především díky kvalitě svého produktu. Dobové záznamy ukazují, že koncem 19. století destilerie vyráběla téměř polovinu veškeré rumové produkce na ostrově a jako jediná zůstala aktivní až do současnosti. V roce 1989 získala společnost Rémy Martin (nyní Rémy Cointreau) většinový podíl ve značce Mount Gay a v roce 2014 získala rovněž majoritu v destilerii St. Lucy. Po nabití kompletní kontroly nad podnikem, se Rémy Cointreau ještě zaměřila na znovuzískání původních plantáží kolem destilerie, kde nyní ekologicky pěstuje cukrovou třtinu pro své potřeby.  

Jednou ze základních součástí úspěchu rumu Mount Gay je voda bohatá na vápník. Používají vodu ze study, která funguje již několik set let. Tato artéská studna byla vykopána roku 1703 a její vápencové útvary v ní vytváří unikátní prostředí. Fermentace se liší podle druhu destilace. Pro kolonovou destilaci používají fermentaci v uzavřeném prostředí za použití vlastního patentovaného kmene kvasinek, zatímco u kotlíkové destilace probíhá fermentace v otevřených kádích. V nich je směs melasy a vody vystavena přírodním mikroorganismům, které se na Barbadosu vyskytují a ty iniciují proces fermentace při níž vzniká zcela jedinečný aromatický profil, přirozeně vytvořeným zdejším teroárem.

Destilace rumu probíhá ve čtyřech měděných destilačních zařízeních typu double-retort pot still a taktéž v měděném kolonovém destilačním zařízení typu Coffey still, které bylo zrenovováno a opětovně spuštěno v roce 2018 (původně se používalo od 40. let do roku 1976). V roce 2022 Mount Gay zprovoznil cukrovar pro zpracovávání třtiny ze svých pozemků. Převážná většina rumu zraje v dubových sudech po americké whiskey, ale používají zde i sudy po koňaku, sherry, bourbonu, či skotské whisky. Ve čtyřech velkých skladech jim celkově zraje přes 46 000 sudů s rumem.

Každý pozoruhodný příběh začíná uvedením místa a času. Pro příběh jménem Mount Gay to je karibský ostrov Barbados a dávný rok 1703. Jsme velmi hrdí na naše plnění single casku z nejstarší rumové destilerie na světě. Díky tomuto svému prvenství si Mount Gay vysloužil titul “The rum that invented rum” (Rum, který vynalezl rum).

CHUŤOVÝ PROFIL

VŮNĚ: Vanilka, Mléčná čokoláda, Leštěnka, Staré knihy, Dub, Třtinový cukr, Bourbon, Dřevěné piliny 
CHUŤ: Vanilka, Čokoláda, Hořké mandle, Spálené dřevo, Karamel, Chilli, Technická, Bergamot 

Chutovy profil BARBADOS 2007

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2024. Všechna práva vyhrazena.