Přeskočit na obsah
DIAMOND 2003 lahev a krabice

Diamond 2003

Destilováno: 2003
Stáří: 18 let (1 tropické, 17 kontinentální)
Lahvováno: 2021
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Recyklovaný rumový sud
Obsah alkoholu:
9A GUYANA: 56.8 % (sudová síla) – 204 ks lahví
9B GUYANA: 59.2 % (sudová síla) – 228 ks lahví

Je to právě Guyana (v překladu „Země mnoha vod“), která se do historie rumu zapsala nesmazatelným způsobem a která je i v dnešní době jedním z nejdůležitějších výrobců rumu na světě. Původně byla tato oblast rozdělena do 3 kolonií (Demerara, Berbice a Essequibo). Kolonie Berbice a Essequibo spravovali Holanďané již začátkem 17. století a kolonie Demerara vznikla později kolem roku 1745. V roce 1803 převzali nad koloniemi kontrolu Britové, aby následně v roce 1822 spojili Essequibo s Demerarou a v roce 1831 připojili také kolonii Berbice. Nově vytvořená oblast byla známá jako Britská Guiana. V roce 1966 získala nezávislost a přijala nové jméno „Guyana“. 

Cukr se v této oblasti začal vyrábět již kolem roku 1658 a téměř každá usedlost s plantáží měla na svém pozemku také malou palírnu. Plantáž nesoucí jméno Diamond vznikla na východním břehu řeky Demerara kolem roku 1670 a zájem o tuto lokalitu byl tak obrovský, že kolem roku 1780 existovalo v Guyaně přes 300 usedlostí, které z melasy vyráběly své vlastní rumy. Tenkrát byl bohužel složitý přístup ke kovům, a proto se usedlíci snažili najít adekvátní náhradní materiál pro sestrojení vlastního destilačních zařízení typu „pot still“. Podařilo se jim ho najít ve dřevě Greenheart. Toto dřevo je extrémně odolné, pevné a není náchylné k rozpadu ve vlhkých podmínkách. Spousta usedlostí proto používala toto dřevo pro výrobu svých destilačních zařízení, a aby je odlišily od běžných „pot still“, označovaly tato částečně dřevěná destilační zařízení jako „vat still“.  

Na konci 18. století se ale usedlosti vyrábějící cukr a rum začaly postupně spojovat. K tomuto kroku byly donuceny přistoupit vlivem výrazné fluktuaci cen cukru a také kvůli novému daňovému systému. Spojování mělo za následek, že v roce 1960 zůstalo pouze 8 fungujících destilerií. Od roku 1974 vláda Guyany postupně privatizovala třtinové plantáže i destilerie, aby nakonec vytvořila jednu velkou společnost Guyana Liquor Corporation (dnes již Demerara Distillers Ltd. pod zkratkou DDL) s jedinou fungující destilerií, kterou se nakonec stala Diamond. Tento proces dokončili v prosinci roku 1999 uzavřením destilerie Uitvlugt.

Postupné spojování usedlostí zapříčinilo, že destilační zařízení se ze zrušených usedlostí přesouvala do fungujících destilerií, a právě díky tomu dnes destilerie Diamond vlastní dvě z unikátních dřevěných „vat still“ (Port Mourant a Versailles). Získala ale také velmi vzácné kontinuální destilační zařízení ze dřeva Greenheart – jedná se o Enmore wooden Coffey still, neboli „EHP“ podle Edwarda Henry Portera, majitele původní usedlosti, která toto zařízení provozovala.

Destilerie Diamond má aktuálně pro destilaci rumu k dispozici tato zařízení: 

Port Mourant (wooden vat, *1732), Enmore/EHP (wooden Coffey, *1880), Versailles (wooden vat, *1890), Savalle #1 (metal Savalle, *1921), Diamond #1, Diamond #2 (metal Coffey, *1950), Diamond High Ester (metal double retort, *1950s), Savalle #2 (metal Savalle, *1980), Diamond #3 (metal Coffey, *2011), Multi-pressure Rectification Still „MPRS“ (metal multicolumn, *2011).

Díky takto rozmanitému množství destilačních zařízení je Diamond v dnešní době schopný destilovat až 24 různých typů (značek) rumu. Destilerie denně spotřebuje 200 až 220 tun melasy, a díky tomu může vyrábět 20 milionů litrů čistého alkoholu ročně (cca 55 000 litrů denně). Z tohoto objemu využije kolem 40 % na své produkty a zbylých 60 % prodává partnerům. Destilerie má aktuálně ve svých skladech asi 90 000 sudů (většinou ex-bourbon) a v budoucnu plánuje rozšířit své zrající zásoby až na 130 000 sudů.Velmi těžko byste na světě hledali destilerii, která by se svou historií, rozmanitostí svého vybavení a kvalitou produktů mohla rovnat tomuto titánovi od řeky Demerara. Byla to ale především unikátnost tohoto Single Casku, která nás přesvědčila o tom, že Diamond musíme mít v naší kolekci a nabídnout vám tento jedinečný kousek z Guyany k vychutnání.

CHUŤOVÝ PROFIL

VŮNĚ: Ananas, Banány, Květiny, Vanilka, Oříšky, Earl Grey, Citrusy 
CHUŤ: Technická, Olejovitá, Květiny, Káva, Spálené dřevo, Oříšky 

Chutovy profil DIAMOND 2003

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2021. Všechna práva vyhrazena.