Přeskočit na obsah
CLARENDON 2006 lahev a krabice

Clarendon 2006

Destilováno: 2006
Stáří: 14 let (13 tropické, 1 kontinentální)
Lahvováno: 2020
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Sud po bourbonu
Obsah alkoholu: 69.0 % (sudová síla) – 204 lahví

Jamajská destilerie Clarendon byla postavena v roce 1949 na usedlosti Monymusk Estate nedaleko Lionel Townu. Usedlost Monymusk získala své jméno v 18. století. Rodina Grantů z panství Monymusk, které se nachází v oblasti Aberdeenshire ve Skotsku, dostala tuto oblast na Jamajce jako věno. Archibald Grant si v roce 1755 vzal za ženu Mary Callander, dceru Jamese Callandera, doktora z Jamajky. Monymusk Estate poté zůstala ve vlastnictví rodu Grantů až do začátku 19. století, kdy tuto usedlost údajně prohráli při gamblingu. Začátkem 20. století zakoupil Monymusk Estate C.J. Ward, aby navýšil produkci rumů ve své společnosti J. Wray & Nephew. Tu následně v roce 1916 zakoupila společnost Lindo Brothers. Usedlost Monymusk během 20. století změnila majitele ještě několikrát, aby ji nakonec v roce 1976 zakoupila Jamajská vláda prostřednictvím společnosti National Sugar Company Limited. V roce 1980 byla založena společnost National Rums of Jamaica (NRJ Group), která pod sebe zaštítila mimo jiné také Monymusk Estate a destilerii Clarendon. 

Destilerii Clarendon od roku 2006 ovládá ze 73 % korporace National Rums of Jamaica Limited (NRJ Group, *1980), kterou společně vlastní West Indies Rum Distillery Ltd. z Barbadosu, Demerara Distillers Limited z Guyany a Jamajská vláda. Zbylých 27 % náleží Trelawny Estates Ltd., která spadá do portfolia Diageo International. Destilerie je v provozu každý rok od ledna do srpna a během této doby vyrobí zhruba 12 milionů litrů čistého alkoholu. O výrobu rumu se v destilerii starají celkem 3 destilační zařízení. Jsou zde 2 kotlíkové (s kapacitou 20 000 a 25 000 litrů) a od roku 2010 i jedno kontinuální destilační zařízení (s kapacitou 200 000 litrů), které se stará o ¾ celkové produkce rumu.

V těchto zařízeních se destilují dva výrazně odlišné typy rumů. Prvním typem jsou těžké rumy s vysokým obsahem esterů (vonných látek) a druhý typ představuje lehký rum s nízkým obsahem esterů. Lehké rumy jsou výsledkem rychlé fermentace v nerezových tancích, která trvá 1-2 dny. Fermentace u těžkých rumů trvá až 4 týdny a probíhá nejdříve v dřevěných fermentačních kádích (až 2 týdny) a následně se fermentovaná směs přesune do nerezových tanků, kde se do směsi přidá melasa a fermentace zde pokračuje další cca 2 týdny. Tyto rumy jsou po destilaci nablendovány, naředěny na obsah 70 % alkoholu a uloženy ke staření v dubových sudech přímo na Jamajce v areálu nefunkční destilerie Innswood. 

I přesto, že Diageo odebírá pro své výrobky (např. Captain Morgan, Myers) až 90 % produkce Clarendonu, je zbylých 10 % produkce stále dostatečné množství, aby se uložilo ke staření a následně se z těchto zásob mohl vyrábět rum Monymusk nebo právě nezávislé plnění Clarendon, které vám dnes představujeme v tomto jedinečném Single Casku. U těchto výjimečných rumů neděláme žádné kompromisy. Co do rumu vložilo nezkrotné jamajské klima, vznešené dubové dřevo a nezastavitelný čas, to jsme ze sudu stočili, nalahvovali a vy teď máte jedinečnou příležitost sami ochutnat tu nejryzejší podobu jamajské přírody, tradice a funku.

CHUŤOVÝ PROFIL

VŮNĚ: Meruňky, Mandarinky, Černý čaj, Banán, Med, Smetana 
CHUŤ: Exotické ovoce, Spálený dub, Hořká čokoláda, Jamajský funk 

Chutovy profil CLARENDON 2006

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2020. Všechna práva vyhrazena.