Přeskočit na obsah
UITVLUGT 1999 lahev a krabice

Uitvlugt 1999

Destilováno: 1999
Stáří: 21 let (2 tropické, 19 kontinentální)
Lahvováno: 2020
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný rumový sud
Obsah alkoholu: 56.0 % (sudová síla) – 360 lahví

Kraj Demerara v Guyaně se do historie rumu zapsal již během 17. století, kdy se zde kolem roku 1658 začal vyrábět cukr. V roce 1670 měl téměř každý cukrovar na svém pozemku také malou palírnu a kolem roku 1780 bylo v Guyaně přes 300 usedlostí, které z melasy vyráběly své vlastní rumy. Právě na konci 18. století se ale usedlosti vyrábějící cukr a rum začaly postupně spojovat. K tomuto kroku byly donuceny přistoupit kvůli výrazné fluktuaci v cenách cukru a kvůli novému daňovému systému. Toto postupné spojování mělo za následek, že v roce 1942 zůstalo pouze 9 fungujících destilerií. A destilerie Uitvlugt byla jedním z těchto posledních mohykánů. 

Prapůvod jména Uitvlugt (vyslovováno “eye-flut”) najdeme v příjmení holandského osadníka Ignatiusa Charles Bourda Uitvlugta, který zde v 18.století vlastnil třtinovou plantáž a je tak podle něj pojmenována jak samotná plantáž, tak zdejší cukrovar, destilerie i nedaleká vesnice. Z tohoto jména je také odvozen akronym ICBU (první písmena ze jména majitele), pod kterým lze občas objevit rumy vyrobené právě zde. Plantáž, na níž se původně kromě cukrové třtiny pěstovala také káva, byla založena někdy mezi lety 1759 a 1776 (výhradně cukrová třtina se zde pěstuje cca od roku 1838). První zmínky o destilerii Uitvlugt, která se nachází uprostřed nekonečných třtinových plantáží na západním břehu řeky Demerara, se datují ke konci 18. století. Destilerie i přes složitou situaci prosperovala a v roce 1871 byl vedle ní postaven také nový cukrovar, který ji zásoboval melasou pro výrobu rumu (tento cukrovar funguje dodnes). Postupné spojování usedlostí zapříčinilo, že fungující destilační zařízení se ze zrušených usedlostí přesouvaly do fungujících destilerií, díky čemuž měla Uitvlugt začátkem 20. století několik různorodých destilačních zařízení a mohla tak vyrábět rumy různých stylů (od lehkých až po těžké). Nejuniverzálnější však bylo destilační zařízení „French Savalle Still“, které se v destilerii instalovalo v roce 1921 (druhé pak v roce 1980) a které umělo destilovat až 9 různých typů rumu, včetně několika, jež byly vyráběny v dávno zrušených destilerií jako Skeldon, Albion, La Bonne Intention a Blairmont.

Během roku 1974 začala vláda v Guyaně postupně privatizovat třtinové plantáže i destilerie, aby nakonec vytvořila jednu velkou společnost Guyana Liquor Corporation (dnes již Demerara Distillers Ltd. pod zkratkou DDL) s jedinou fungující destilerií, kterou se nakonec stala Diamond. Proces byl dokončen, když v prosinci roku 1999 zavřeli právě i holandskou destilerii Uitvlugt. Jelikož měla ale destilerie ve skladech poměrně rozsáhlé zásoby zrajícího rumu, můžeme i dnes stále ještě objevit nezávislá stáčení této unikátní destilerie z doby, kdy prosperovala a její rumy byly vyhledávány pro jejich vysokou kvalitu a unikátní charakter.

Láhev, kterou právě držíte v ruce, byla stočena v sudové síle a bez dobarvování karamelem. Její obsah je tím nejupřímnějším svědectvím o kvalitě destilerie Uitvlugt, kterou si dokázala udržet přes 200 let zejména proto, že výrobu rumu zdejší master blendeři vnímali především jako poslání a tradici předávanou z generace na generaci již od 17. století. 

CHUŤOVÝ PROFIL

VŮNĚ: Černý čaj, Citrusy, Bylinky, Vanilka, Máta, Technické
CHUŤ: Citrusy, Olejové tóny, Spálené dřevo, Čokoláda, Tráva

Chutovy profil UITVLUGT 1999

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2020. Všechna práva vyhrazena.