Přeskočit na obsah
HAMPDEN 2005 lahev a krabice

Hampden 2005

Destilováno: 2005
Stáří: 15 let (13 tropické, 2 kontinentální)
Lahvováno: 2020
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný rumový sud
Obsah alkoholu: 69.0 % (sudová síla) – 276 lahví

Terroir. Málokdy hraje tento výraz ve výsledném produktu tak významnou roli, jako je tomu v případě destilerie Hampden Estate. Jedinečné a v podstatě nenapodobitelné přírodní podmínky panující v lokalitě této destilerie spoluvytvářejí charakter rumu, s nímž je neodmyslitelně spjat výraz „jamajský funk“. Destilerie se nachází v bujném údolí „Queen of Spain“ v oblasti Trelawny Parish na severozápadě Jamajky, která je díky své neuvěřitelné biodiverzitě všeobecně považována za Grand Cru (nejvyšší ocenění kvality) jamajských rumů. Výrobní proces zde představuje v podstatě mystickou symbiózou mezi destilerií a přírodou, která ji nejen obklopuje, ale která je ve formě nejrůznějších živých mikroorganismů (pokrývajících povrchy většiny výrobního areálu v podobě jemného mycelia) přítomna doslova v každém výrobním kroku a také během staření rumů.

Historie tohoto místa se začala psát již v dávných dobách roku 1753, kdy se jistý Archibald Sterling, majitel cukrové plantáže Hampden Estate, rozhodl zprovoznit na svém pozemku cukrovar s destilerií. Jeho tehdejší začátky produkce byly velmi skromné, nicméně již během několika let se poptávka po rumu Hampden Estate zvýšila natolik, že kolem roku 1767 se zde produkovalo přes 50 000 litrů rumu ročně, což byl na tehdejší dobu úctyhodný výkon. Pro zvýšení úložních kapacit se pan Sterling v roce 1779 rozhodl postavit Hampden Great House, jehož přízemí sloužilo jako sklad rumových zásob až do začátku 20. století. Hampden Estate nyní spravuje rodina Hussey (pod hlavičkou společnosti Everglades Farms Ltd.), která destilerii zakoupila v roce 2009 od Jamaica Sugar Company a která pomalými a šetrnými kroky postupně renovuje a rozšiřuje výrobní a skladovací prostory. Hampden Estate si během celé své téměr 300leté existence vytvořil 5 zásad výroby rumu a považuje je za základní součást jejich výsledné kvality. Tyto zásady jsou: 

  • Využívají vodu pouze z přírodního horského pramene, jenž se pro výrobu rumu používal od počátku výroby v 18. století. 
  • Využívají přírodní (divoké) kmeny kvasinek a prodlouženou dobu fermentace (8 – 15 dní), čímž vytvářejí rum o vysokém obsahu esterů (vonných látek) a tím i nezaměnitelný chuťový profil. Jako jedna z mála destilerií používá Hampden pouze kotlíkovou destilaci. Destilerie aktuálně provozuje 4 destilační zařízení. Jsou to John Dore z Velké Británie (*1960), Vendome z Kentucky (*1994), Forsyth ze Skotska (*2010) a T&T Engineering z Jihoafrické republiky (*2016), které mají celkovou kapacitu téměř 65 000 litrů. Jeden destilační cyklus trvá přibližně 7 hodin a vydestilovaný rum obsahuje 82 % alkoholu. 
  • Když rodina Hussey převzala destilerii, rozhodli se, že staření rumů bude probíhat pouze na Jamajce v tropickém klimatu. Ke staření používají zejména 190 litrové sudy po bourbonu. Aktuální skladovací kapacita 2700 sudů se vzhledem k vysoké poptávce bude postupně navyšovat. Nový sklad vybudovaný v roce 2020 pojme dalších 6000 sudů 
  • Žádná aditiva. Takto jednoduše lze shrnout poslední a snad tu nejdůležitější zásadu. Výrobce se zaručuje, že do rumu nikdy nebude přidávat jakékoliv další složky (karamel, cukr, glycerin a jiné). Tímto zaručují přírodnost a autenticitu jejich rumů.

Tyto zásady, unikátní jamajský terroir a především dědictví v podobě 300leté tradice umožnily, že dnes držíte v ruce láhev tohoto unikátního single casku, jehož obsahem je vlastně tekutá podoba kroniky jamajské historie, která sahá až k 17. století. 

CHUŤOVÝ PROFIL

VŮNĚ: Citrusy, Vanilka, Banán, Technické, Exotické ovoce
CHUŤ: Dub, Vanilka, Ananas, Banány, Citrusy, Hořká čokoláda

Chutovy profil HAMPDEN 2005

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2020. Všechna práva vyhrazena.