DOMINICANA 2011 lahev a krabice

Dominicana 2011 #5

Destilováno: 2011
Tropické staření: 10 let
Lahvováno: 2022
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Ex-whiskey
Sudová síla: 61,1%

„Je to nejkrásnější země, jakou kdy lidské oko spatřilo“ prohlásil Kryštof Kolumbus, když na konci roku 1492 vystoupil na břeh ostrova, který následně pojmenoval „La Isla Española“. Ostrov, který v poangličtěné verzi „Hispaniola“ známe dodnes. Hispaniola byla první evropskou kolonii v Novém světě a po Kubě je to druhý největší ostrov v Karibském moři. Spolu s ostrovy Kuba, Portoriko a Jamajka tvoří souostroví Velké Antily. Ostrov je rozdělen na dva samostatné státy – Haiti na západě a Dominikánskou republiku na východě.

Právě Dominikánská republika je známá především jako nejnavštěvovanější turistická destinace v Karibiku. Turisty láká na své slunné pláže, panenskou přírodu, rozmanitou gastronomii, kulturu plnou bujarých festivalů, pestrobarevný podvodní svět, historická místa a pamětihodnosti, ale především také na vyhlášené doutníky, kávu, či právě na dominikánský rum.

Moderní éra dominikánského rumu se datuje zhruba do poloviny 19. století, kdy se španělská vláda snažila vytvořit rumový průmysl, který by navázal na stávající průmysl cukrový a přinesl tak další výnosy. Nejstarším producentem rumu v Dominikánské republice je společnost Bermudez, jež započala svou činnost v roce 1852 a i dnes patří ke třem nejvýznamnějším producentům rumu v zemi. Dalšími dvěma největšími producenty jsou společnost Brugal založená v roce 1888 a společnost Barceló, jejíž vznik se datuje do roku 1930. Právě Barceló, největší ze všech tří, se pohybuje na předních příčkách v celosvětovém žebříčku výroby rumů.

V této edici vám představujeme rum pocházející z destilerie Alcoholes Finos Dominicanos (AFD), která patří do portfolia právě největšímu producentovi rumu v Dominikánské republice – společnosti Barceló. Jedná se o moderní destilerii dokončenou v roce 2010. Jelikož si společnost Barceló velmi zakládá na svých eko-friendly postojích, byla AFD navržena a postavena tak, aby její provoz zatěžoval životní prostředí co nejméně. Destilerie je jedním z průkopníků ve zpětném zužitkování bagasy (suché vláknité zbytky po extrakci šťávy z cukrové třtiny). Spalování této biomasy ve spojení s využitím solárních panelů instalovaných v areálu destilerie zajišťuje výrobu až 96 % elektrické energie, kterou destilerie během roku spotřebuje. V destilerii pracuje zhruba 4 000 zaměstnanců, dohromady společnost obhospodařuje 80 tisíc hektarů plantáží s cukrovou třtinou a ročně z této cukrové třtiny vyrobí cca 18 milionů litrů alkoholu.

Pro výrobu rumu se zde používá sirup z cukrové šťávy, který se pomocí kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae nechá fermentovat až 7 dní. Následná destilace probíhá v multikolonovém destilačním zařízení a vzniká newmake o 95 % alkoholu. Ten je před uložením do sudů zředěn na 65 % ABV. Převážně používají sudy z bílého amerického dubu, kde předtím zrála Tennessee Whiskey. Těchto sudů, plných zrajícího rumu, má destilerie ve svých skladech aktuálně k dispozici přes 40 000.

Od dob Kryštofa Kolumba se změnilo mnohé. Co se však v Dominikánské republice nemění, jsou vášeň a odhodlání místních Maestros Roneros dohlížet na to, aby tekuté srdce jejich národa nikdy nezaniklo a vždy mělo plno síly a toho správného charakteru. Nechť je tato edice Rum Sharku toho důkazem. 

Chutovy profil DOMINICANA 2011 #5

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2022. Všechna práva vyhrazena.