Přeskočit na obsah
CHALONG BAY 56.1 % lahev a krabice

Chalong Bay 56.1 %

Destilováno: 2019
Stáří: 17 měsíců (plně kontinentální)
Lahvováno: 2023
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: 10-litrový sud po koňaku
Obsah alkoholu: 56.1 % (sudová síla)

Projekt „Era of Discovery“ představuje unikátní počin. Vydáváme v něm rumy z nejrůznějších koutů světa, rumy jedinečné svým neobyčejným rodokmen, unikátním prapůvodem či mimořádně zajímavým charakterem. Můžeme vám slíbit, že při objevování této edice se nikdy nebudete nudit a že ani my netušíme, jaké pozoruhodné rumy v budoucnu ještě odhalíme a vy je s námi budete moci ochutnat.

A právě prostřednictvím dalšího z unikátních objevů týmu Rum Shark vás chceme přenést až do dalekého a tajemného Phuketu. Tento thajský ostrov leží v Andamanském moři a je historicky znám především jako důležitý bod na obchodní trase mezi Indií a Čínou. Lodě zde kotvily v klidných přístavech a čekaly na severovýchodní monzunové větry, které by jim umožnily pokračovat v cestě dál do Indie. Název Phuket vznikl z malajského slova „Bukit“, což je označení pro „kopec“. V minulosti vystřídal ostrov několik jmen (např. Junk Ceylon nebo Thalang). Dnes budete ostrov znát především jako vyhledávané turistické letovisko plné exotických pláží, bujarého nočního života, lahodného jídla, ale také pestrobarevného podmořského života.

Na jihovýchodním pobřeží ostrova se rozprostírá zátoka Chalong Bay („Chalong“ v thajštině znamená „oslava“), která je od roku 2012 domovem Chalong Bay Rum Distillery. Tato destilerie si zakládá na tradiční řemeslné výrobě rumu přímo ze šťávy cukrové třtiny, kterou zde pěstují za pomoci plně přírodních, udržitelných postupů, bez použití umělých hnojiv a pesticidů. Rum vyrábějí v malých várkách v měděném, 800 litrovém destilačním zařízení typu „Alembic“ importovaném z Francie a destilace jedné várky trvá 24 hodin. 

Pro dosažení maximální možné míry autenticity použili při výrobě tohoto rumu divokou fermentaci, tedy fermentaci probíhající přírodní cestou ve velkých otevřených fermentačních nádržích umístěných přímo na plantáži cukrové třtiny. Po dlouhé 7denní fermentaci a následné destilaci ponechali newmake o 73,12 % objemu alkoholu v nerezovém tanku, kde odpočíval 20 měsíců. Poté nádrž převezli do vyhlášené a světoznámé oblasti Armagnac ve Francii, kde se v Château Lassalle Baqué rum sceloval a odpočíval ještě další 4 měsíce. 

Následně byl rum naředěn na 60 % objemu alkoholu a na 17 měsíců uložen ke zrání do malých dubových sudů po koňaku Bourgoin o objemu 10 a 50 litrů. Tyto sudy připravilo vyhlášené bednářství Tonnellerie Navarre, které se výrobě sudů pro staření destilátů věnuje už po 3 generace. Menší sudy mají mnohem větší poměr plochy dřeva k objemu destilátu v něm, a proto v malých sudech probíhá zrání výrazně rychleji než ve standardních ex-bourbonových sudech. Díky tomuto nevšednímu procesu zrání se elegance koňaku a kvalita dubového dřeva do mladého rumu Chalong Bay integrovala velmi intenzivně a výsledek je opravdu výrazný a mimořádně unikátní.

Pojďte s námi zažít nové dobrodružství v sérii „Era of Discovery“, při němž ochutnáte rum, jehož srdce vzniklo spojením nespoutaného thajského charakteru a jemné francouzské noblesy.         

Chutovy profil CHALONG BAY 56.1 %

Copyright © RUM SHARK s.r.o., 2023. Všechna práva vyhrazena.